Kungsgatan 57

Arbetsplatser

En gång i tiden hotell och vattenhål för kändiseliten – i dag kontor. Med nya välkomnande entréer, butiker i gatuplan och stort fokus på hållbarhet får Swedish grace-pärlan i ett av Stockholms bästa lägen en kärleksfull makeover.

BeställareAxfast

År2018-

PlatsStockholm City

En genomgående tanke är att minimera ingreppet för att maximera uttrycket, välja kvalitet istället för kvantitet. Både för att göra byggnaden rättvisa och skapa bestående värden för beställaren.

Eva Martini, arkitekt MSA

Kungsgatan 57 är på många sätt en speciell adress. Här står en 1920-talsfastighet med drag av stadspalats, från början byggd som hotell och frekventerad av celebriteter som Ella Fitzgerald och Count Basie. Här låg på 1960-talet en av Stockholms första engelska pubar, ritad av framstående arkitekten Peter Celsing. Och här hade Semrén & Månsson fram till nyligen sitt Stockholmskontor. Nu har flytten gått, men än har vi inte helt klippt banden. På uppdrag av Axfast och i tätt samarbete med byggnadsantikvarie gör vi den k-märkta fastigheten redo för nya glansdagar, och öppnar samtidigt upp kvarteret mot området runt Gamla Brogatan.

Finstämt samspel mellan gammalt och nytt

Rensa, förädla och addera – så kan konceptet sammanfattas. Som alltid när det gäller kulturfastigheter handlar det om varsamma förändringar med hänsyn till fastighetens historia och antikvariska värde. Ett nytt uttryck flätas samman med byggnadens ursprungliga karaktär – nu liksom då med tidlöshet och kvalitet som främsta ledord. Knut Nordenskjölds originalritningar får agera kompass. Så långt det är möjligt bevaras vackra detaljer i sitt originalutförande, och även i nytillförda element utgår vi från en klassisk och slitstark materialpalett: ek, koppar, granit och kalksten.

Det ligger nära till hands att beskriva kontoren på Kungsgatan 57 som en premiumprodukt. Här har inget lämnats åt slumpen, och det slutar inte vid förstklassiga material och omsorgsfullt gestaltade interiörer. Maximal flexibilitet är en bärande tanke i konceptet. Med ett toppmodernt tekniksystem i botten byggs kontorslokalerna upp med till stor del flyttbara väggar. Bra för hyresgästens växlande behov, och lika bra ur ett hållbarhetsperspektiv, då lokalerna på sikt kan omvandlas för andra ändamål utan den miljöbelastning som en total ombyggnation innebär.

Långsiktighet och hållbarhet genomsyrar projektet. Det vi ritar ska inte bara fungera i dag, utan även om tio, femtio eller rentav hundra år.

Hållbar hörnsten i kvarterslivet

Är det två ord som genomsyrar projektet så är det långsiktighet och hållbarhet. Det vi ritar ska inte bara fungera i dag, utan även om tio, femtio eller rentav hundra år. Utöver ett övergripande hållbarhetstänk i material och gestaltning kommer projektet att certifieras enligt BREEAM-in-use miljöklassningssystem för befintliga fastigheter. Energifrågor, sunda materialval och innemiljöparametrar som ljud, radon, fukt, temperatur och dagsljus bearbetas tidigt i projektet. Allt för att säkerställa en byggnad som både är bra för människorna som vistas i den, för miljön och för staden Stockholm.

Som en del i en större utveckling av kvarteren runt Gamla Brogatan ska Kungsgatan 57 samspela med nya rörelsestråk, mötesplatser och målpunkter som skapas för att främja livet i staden. Med ny generös entré, gestaltad med hänsyn till originalutförandet, förstärker vi denna koppling mot gatan och de omgivande kvarteren. En sorts återgång till husets forna, mer publika position i stadsbilden.

Dela

Eva Martini

Kontakta mig om du vill veta mer

Eva Martini

+46 707 87 24 24eva.martini@semren-mansson.se

Realaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInMyNewsDeskInstagram