GoCo Health Innovation City

ArbetsplatserStadsutveckling

Life science handlar om forskning i människans tjänst – och det ska synas på långt håll. När vi sätter tonen för hälso- och innovationssatsningen GoCo är det med en fondbyggnad som är lika hållbar som lekfull och flexibel.

UppdragsgivareGothenburg Covalley AB (Next Step Group/Vectura Fastigheter)

År2018-

PlatsMölndal

Bruttoarea31 200 m2

VisualiseringZynka Visual

”Projektets storskalighet har utmanat oss att tänka utanför boxen. Eller snarare: använda boxen som designelement. Både för att bryta ner skalan och skapa känslan av rörelse och kontraster.”

Maria Persson, arkitekt SAR/MSA, utvecklingschef

The sky is the limit

Du vet känslan när man var liten och byggde med klossar? Möjligheterna var oändliga. Precis som de kommer att vara i GoCo Health Innovation City som just nu växer fram i Mölndal utanför Göteborg. Klossar, eller snarare boxar, är också stommen i gestaltningen av områdets första och största byggnad. En sorts påminnelse om det icke-statiska, ständigt föränderliga som präglar både forskningen som kommer att pågå här och livet i allmänhet.

GoCo Health Innovation City är ett joint venture mellan Next Step Group och Vectura Fastigheter med fokus på hälsa, medicinsk utveckling och digitalt entreprenörskap. Med ett tillskott på omkring 300 bolag, bostäder, hotell och publika mötesplatser transformeras nu området intill Astra Zenecas forskningsanläggning till ett innovationscentrum med målet att attrahera forskare och talanger från hela världen.

En miljö formad runt människorna som förändrar världen

I GoCo Health Innovation City ska skarpa hjärnor från hela världen mötas. Vad behöver de för att kreativiteten ska flöda? Vi tror på att genom själva arkitekturen uppmuntra till mänskliga möten, öppenhet och en vilja att dela. Byggnaden uppförs till stora delar i trä, med generösa terrasser, gröna utemiljöer och varierande ytor för coworking. Hållbart och dynamiskt, och samtidigt en symbolisk brytning med den ”top secret”-kultur som traditionellt präglat life scienceforskningen. Som en lek med begreppet ”den mänskliga skalan” som är tänkt att prägla hela området placeras skulpturer av människor ut på en del av taken.

”Visionen är en byggnad som talar till både kroppens och hjärnans behov, inspirerad av människan i all hennes vardagliga karaktär. Det är ju också vad life science handlar om.”

Magnus Månsson, arkitekt, koncernchef & adj. Professor

Dela

Sophie Dufva

Kontakta mig om du vill veta mer

Sophie Dufva

+46 707 99 10 71sophie.dufva@semren-mansson.se

Realaterade projekt

Vill du bli kontaktad?

Vill du veta mer om vårt arbete, starta ett samarbete eller söka jobb? Låt oss kontakta dig. Du kan även få mejl från oss ibland med sånt vi tycker är intressant.

FacebookLinkedInMyNewsDeskInstagram